субота, 23 травня 2009 р.

Podcasteng

Hi!
This article is for everyone who is learning and teaching a foreign language, especially English.
Hope, it will be helpful to you! :)
Listening may be fun! check it out! http://www.greenforest.com.ua/ru/news/0/272/120



Гадаю, що люди, котрі будуть читати цю статтю в той чи інший спосіб цікавляться англійською мовою. Хочу вас запитати: Як ви поглиблюєте свої знання з англійської поза заняттями у Грін Форесті? Що ви робите для того, щоб розвивати свої навики?
Я розумію, як інколи складно мобілізувати себе та взятися за роботу. Для того, щоб оволодіти мовою, ви вивчаєте граматику, нові слова, читаєте, пишете, говорите та слухаєте.

Що це таке?

Вивчення будь якої іноземної мови складається в основному із розвитку чотирьох основних навиків: читання, письма, говоріння та слухання. Коли я була студентом, то завжди вважала слухання нудним, оскільки воно не захоплювало і не мотивувало.
На сьогоднішній день дуже популярним є вивчення англійської мови з допомогою інтернет-ресурсів. Подкастинг (podcasting) – яскравий приклад того, як можна весело, корисно та актуально розвивати навики слухання у студентів.

Слово «подкастинг» утворилось із поєднання англійських слів iPod – назви популярного плеєра компанії Apple та broadcasting — радіомовлення, широкомовлення. Це спосіб публікації медіа-потоків (як правило — звукових або відео-передач) у всесвітній мережі, при якому вони анонсуються особливим чином (протокол RSS), що дозволяє автоматизувати завантаження нових випусків на пристрій відтворення. Подкастом називається або окремий файл, або регулярно оновлювана серія таких файлів, що публікуються за однією адресою в інтернеті. Подкаст – це не просто аудіо файл у форматі MP3, його основною відмінністю є те, що користувач самостійно може оформити підписку на цікаві для нього подкасти. При обновленні подкаст-сайту, нові випуски програм автоматично будуть завантажуватися на комп’ютер, а згодом і на плеєр користувача.
Явище «подкастингу» на сьогодні сильно урізноманітнилося і набуло широкої популярності у цілому світі, в Україні ж воно тільки починає бути відомим, що пояснюється в першу чергу низькою доступністю «швидкого» інтернету для основної маси населення. Початок масового захоплення подкастингом співпадає з початком популярності плеєра iPod, що вперше був випущений у 2005 році. Наведені нижче дані зі сервісу Google Trends, що відображає динаміку запитів та згадувань певних термінів на відомому пошуковому сервері Google, яскраво доводять це. Як видно, починаючи з «вибухового» 2005 року і до сьогодні цікавість користувачів інтернету до явищ «podcast\podcasting» надзвичайно висока - ці слова не втратили своєї актуальності і залишаються популярними. (http://www.google.com/trends?q=podcast%2C+podcasting)

Як це стосується вивчення англійської мови?
Поксатинг – явище широке. Все більше подкастинг використовують радіостанції, телеканали, музиканти, науковці, творчі та не дуже люди. Існує низка сайтів із подкастами присвяченими вивченню та\або викладанню англійської мови.
Подкасти – це новий метод розвитку в першу чергу навичок слухання у студентів. Вони переважно короткі - матеріал викладається лаконічно. Середня тривалість подкасту 5 - 10 хв.
Спробую описати деякі характерні ознаки типового навчального подкасту:
- носій мови розповідає про певні події, граматичне або лексичне явище, яке розглядається у різних контекстах;
- сучасні та актуальні тематики подкастів;
- доступна і мобільна форма подачі, доступний текст та аудіо файл подкасту;
- хороша якість підготовки, виконання та запису.

Уже рік я використовую подкасти під час занять із вивчення англійської мови і практика доводить, що студентам вони подобаються і стимулюють запам’ятовування матеріалу. Сайт, котрий я в першу чергу використовую та рекомендую Вам – www.listen-to-english.com. Автор цих подкастів англієць Peter Carter - дуже цікава та харизматична людина. Двічі на тиждень він публікує новий подкаст. Його подкасти можуть бути присвячені наприклад поясненню слова “frustration”, “arrive in\at”, “marmalade” і т.д. Ці подкасти практично завжди пов’язані з актуальними подіями у політиці, культурі, соціальному житті і т.д. Подкастер - автор подкастів на www.listen-to-english.com людина цікава з почуттям гумору, тому і його подкасти кумедні з дотепними нотками сарказму. Ще одна позитивна риса цього сайту – це введення кількох вигаданих героїв, життя котрих простежується у подкастах. Кевін та Джоан. - молоді люди, за життям яких слухачі з цікавістю спостерігають, вивчаючи англійську мову. Подкастер відсилає їх до друзів у інше місто для того, щоб пояснити особливості вживання arrive in\at; він «змушує» Кевіна піти на холостяцьку вечірку, для того, щоб пояснити слова “stags, hens, hangover, under the weather”. Кожен новий подкаст – наче нова серія довгого, але цікавого серіалу.

Як можна використовувати подкаст ?

Отже, як це практично можна використати у навчанні. Як відомо, на кожному занятті студенти вивчають нову лексику і граматику. Я намагаюсь підібрати відповідний подкаст із тим чи іншим виразом\словом. В кінці статті Ви знайдете перелік сайтів, котрі я рекомендую для використання, прелік далеко не повний, але навіть на них ви зможете знайти подкасти присвячені найрізноманітнішим тематикам.
Подкаст можна прослухати на занятті як презентацію нового матеріалу, або ж у якості розширення та закріплення знань про певне мовне явище. Можливими завданнями для студентів щодо щойно прослуханого подкасту можуть бути заповнення пропусків; true or false; загальне розуміння подкасту, відповіді на запитання, дискусія на згадану тему та багато іншого.
Добре практикувати прослуховування різнонаправлених подкастів, зокрема і з різними варіантами англійської мови (British English, American English). Це дозволяє студентам ознайомлюватися та звикати до відмінностей у вимові, лексиці та граматиці. Для роботи з American English рекомендую сайт www.voanews.com/specialenglish (Voice of America).
Окрім роботи із подкастом на занятті, студенти можуть завантажити його у інтернеті для самостійної роботи, для мобільності процесу розповсюдження матеріалів також можна використовувати безпровідну технологію Bluetooth.
З іншого боку, створення подкастів є загальнодоступним та відносно недорогим, це відкриває перед викладачами англійської нові горизонти. Описані аспекти стосуються в першу чергу аудіоподкастів, але ще більші перспективи відкривають популярні зараз відеоподкасти. Говорити про подкастинг можна багато, але, як відомо, краще один раз послухати, або подивитися, або записати власний подкаст, або …

Надя Гапачило
Рекомендовані вебсайти:

1. www.listen-to-english.com
2. www.voanews.com/specialenglish
3. www.britishcouncil.org/professionals-podcast-english-listening-downloads-homepage.htm
4. www.eslpod.com
5. www.podcastsinenglish.com
6.
www.businessenglishpod.com

Немає коментарів: